Virágajándékozási szokások. Mit és hogyan ajándékozzunk?

A virágajándékozási szokások közül nézzük először azt, amelyet a hölgyek talán a leginkább kedvelnek, a virágajándékozást. A csokrok összeállításánál ügyelnünk kell arra, hogy a virágoknak színüktől és fajtájuktól függően számtalan különféle szimbolikus jelentésük lehet.
Emeljük ki tehát azokat a legfontosabb szabályokat, amelyek mind az üzleti, mind a magánéletben segítségetekre lehetnek!

Virágajándékozási szokások. Kiknek ajándékozzunk virágot?

Virágot elsősorban hölgyeknek szokás ajándékozni, habár egyes esetekben, például hivatalos ünnepségek vagy családi köszöntések alkalmával az ajándékozása a férfiak számára is megengedett. Ez a szokás azonban nálunk egyelőre nem terjedt el.

Hölgyeknél érdemes figyelembe venni az illető korát, valamint a személyéhez fűződő kapcsolatunkat.

A vörös rózsa jelentését szinte mindenki ismeri: a szerelem és a házastársi kapcsolat szimbóluma, ezért üzleti partnereknek semmiképpen ne ajándékozzuk! A német-ajkú országokban a vörös szegfűnek is ez a jelentése, így protokoll ajándékok esetében ez is kerülendő.

Romantikus jelentése miatt ugyancsak nem illik élénk, főleg vörös színű virágot adni fiatal lányoknak; számukra a pasztell, valamint a rózsaszínű virágok a legalkalmasabbak.

Milyen virágokat ajándékozzunk, és milyeneket ne?

A hagyományok szerint egyes színekhez erkölcsi fogalmak társulnak, így a vörös a szerelmet, a sárga az irigységet, a kék a hűséget, míg a fehér a tisztaságot szimbolizálja.
Vegyes színű csokroknál ügyeljünk arra, hogy ne válasszunk egymástól elütő színeket. Ha vörös színű virágokat is tartalmaz a csokrunk, a vörös virágok száma legyen kevesebb a más színűekénél.
A liliom ajándékozása a virág kettős jelentése és allergén hatása miatt igen kényes. Az egyik jelentés szerint a fehér liliom az ártatlanságot fejezi ki, míg másik értelmezésben az ártatlanság megkérdőjelezését szimbolizálja. A középkorban az utcalányok vállába égették a virág mintáját, ezzel is megbélyegezve őket a nép szemében. Fehér liliomot az üzleti életben ajándékozni tehát szigorúan tilos!
Bódító illata fejfájást okozhat, belélegzése akár az egészségre is káros lehet. Ha nem akartok magatoknak bonyodalmakat okozni, azt tanácsolom – akármennyire is szép virág – inkább kerüljétek.

Ha mindenképpen ragaszkodtok a liliomhoz, válasszátok inkább a tűzliliomot. A bibéjét érdemes eltávolítani; így allergén hatásai megszűnnek.

Hazánkban a krizantémot sokan temetői virágnak tartják, ezért ajándékozását célszerű elkerülni. Ezzel szemben Ausztriában és Németországban is egyike a legelegánsabbnak tartott virágoknak, emiatt a magán és az üzleti életben egyaránt kedvelt.
A tavaszi virágokat általában nem tartják alkalmas protokoll ajándéknak, ezért hivatalos, üzleti alkalmakkor ezek ajándékozását kerüljük.
Születésnapra, névnapra igyekezzünk az ünnepelt kedvenc virágjából csokrot készíttetni. Fiataloknak kerek, idősebbeknek hosszúkás csokor a bevett szokás.

Nőnapkor a tavaszi virágok szezonja van, így a legjobb választás valamilyen vidám, színes csokor, de egy-egy különlegesebb virágból akár egyetlen szál is elég lehet.

Anyák napjára az Édesanya kedvenc virágát vagy orgonát, gyöngyvirág-csokrot szokás ajándékozni.

Üzleti találkozókra hosszúkás, elegáns virágot válasszunk.

Kórházi látogatáskor ne vigyünk erős illatú virágokat.

Keresztelő alkalmával a fehér és a pasztell virágokat szokás előnyben részesíteni.

Virágajándékozási szokások. Hogyan ajándékozzunk virágot?

Európában a vágott virágokból készített csokrokba páratlan számú szálat illik kötni. Tíz szálnál nagyobb csokroknál azonban ez a szempont már nem érvényesül.

A virág átadása előtt illik levenni a csomagolópapírt. Érdemes azonban megtartani, hogy távozáskor a megajándékozott a virágot vissza tudja csomagolni (így kényelmesebb a szállítás, és a virág sem „fázik meg” hűvösebb évszakokban).

Magyarországon a vendégségek előtti virágküldés még nem terjedt el. Más, főleg nyugat-európai országokban azonban ez már teljesen bevett szokás. Lehetőleg úgy intézzük, hogy a virágot néhány órával az esemény (vacsora, ebéd, stb.) kezdetét megelőzően kézbesítsék, így a háziasszonynak van ideje kicsomagolnia azt, és vázába helyeznie. A házasszonynak is kényelmesebb így: a vendégek érkezésénél nem kell a virággal bajlódnia, helyette mindvégig a vendégekkel tud foglalkozni. Ha tehát nyugat-európai országban hívnak bennünket vendégségbe, érdemes élnünk az előzetes virágküldés lehetőségével.

virágajándékozási szokások